25.04.2024

PARK SNOW Štrbské Pleso – novinky naživo

Na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách po niekoľkých desaťročiach pribudla nová zjazdovka aj s lanovkou – v oblasti Solisko. Vrcholová stanica novej 6-sedačkovej lanovky sa nachádza tesne vedľa chaty na Solisku. Lanovka má kapacitu 1 200 os./hod., prevýšenie 274 m (1 550–1 824 m n.m.) a dĺžku 1 122 m. Po pravej strane lanovky (pri pohľade zdola) je vysekaný pás kosodreviny v šírke asi 35-40 m, kde je nová zjazdovka Furkota. Tá kopíruje miesta, kde sa lyžovalo už v minulosti, krátko po 2. svetovej vojne. A hore nad vrcholovou stanicou lanovky na Solisko vyrástla aj nová reštaurácia Bivac s terasou.

/foto: Roman Millan/

Zjazdovka Furkota

Zdola sa zdá, že ide o pohodovú, nenáročnú zjazdovku, podobnú tej na Solisku. Musím ale povedať, že Furkota ma veľmi milo prekvapila. Trať je rýchlejšia, jej profil je zvlnený a tak sa striedajú rýchle úseky s miernejšími. Každopádne aj skúsení lyžiari si zjazdovku pochvaľovali. Záver sa končí prudším padákom, avšak pred nástupom na lanovku je dostatok miesta na ubrzdenie. Furkota ma asi jedinú nevýhodu, a to že má len 1 200 m. Výhodou je nadmorská výška, ktorá zaručuje kvalitu snehových podmienok. Otázne je, či by si lyžiari nezavadzali pri vyššej návštevnosti strediska. Ak by 6-sedačka bola plne vyťažená, tak by sa tu lyžovačka výrazne zdramatizovala.

/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/

Čo mi chýbalo bolo značenie odjazdovej zjazdovky z údolnej stanici Furkota. Kto detailne neštudoval mapku rezortu netuší, či sa dá z Furkoty dostať dole napriklad na Esičko, alebo či sa treba vyviezť opäť hore na Solisko. Takisto aj hore by sa zišla veľká mapa strediska s vyznačenými otvorenými traťami a spojovačkami. V stredisku sice nikto nezablúdi, ale kto tu je prvý krát nevie, čo je Esíčko, Spojka, ako sa dá dostať na Interski svah.

/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/

Nová 6-sedačková lanovka

Lanovka pôsobila na mňa pohodlne. Rýchlosť bola nižšia ako pri Solisku Expres, ale keďže má len 1122 m, tak to ubehne rýchlo. Netradičné bolo vystupovanie. Sedačka sa vo vrcholovej stanici otočí o 90 stupňov a až potom je možný výstup. Na takúto zjazdovku je však lanovka predimenzovaná. Možno má PARK SNOW v tejto lokalite ešte nejaké iné zámery, ale zatiaľ je to zbytočný luxus.

/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/

Nová reštarácia Bivac

Na Štrbskom Plese dlhodobo chýbala možnosť sa najesť na zjazdovke. S výnimkou chaty pod Soliskom tu boli len rôzne stánky dole pri údolnej stanici lanovky na Solisko. Bivac restaurant je situovaný tesne nad vrcholovú stanicu sedačky Solisko Expres. Má slušnú terasu s výhľadom na zjazdovky a Kriváň. Vo vnútri však už pôsobila na mňa stiesneným dojmom. Výber jedál je klasický. Ceny v niektorých prípadoch nadsadené. Hranolky 2,50, bravčové pečené s knedlou a kapustou 4,90, špagety 4,90, vyprážaný rezeň s hranolkami 6,40, buchty na pare 4,90, pečené kuracie stehno 4,10 /odporúčam/, čaj 1,00. Špagety boli suché, čaj a káva naopak výborná. Čiže ak si dáte na obed napríklad kuracie stehno + hranolky + čaj, tak vás výjde na 7,60 EUR. Osobne by som privítal aj možnosť nejakého výhodného menu, povedzme v cene okolo 5 EUR.

/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/

Celkovo PARK SNOW urobil krok dopredu smerom ku zákazníkom. Cena skipasu sa znížila o 4 EUR oproti minulému roka a hlavne nová zjazdovka veľmi zatraktívnila celé stredisko. Aj keď po jednom dvoch dňoch svahy omrzia a hlavne dobrí lyžiari sa začnú obzerať po inej alternatíve. Slabou stránkou je zjazdovka Esíčko, ktoré je pre mnohých pohromou. Hlavne v strede, kde je prudká zaákruta v kombinácii so strmým padákom. Táto časť býva navyše aj často zľadovateľá. Čo mi ešte chýbalo, bolo nejaké „centrum služieb“ v dolnej časti strediska, kde by bolo na jednom mieste reštaurácia, požičovne a servis lyží, úschovňa batožiny. Teraz to pôsobí takým roztrúseným dojmom. Toalety sú ďaleko, v Slalome sa zastavil čas pred 30 rokmi, párky za 3,50 sa mi zdajú drahé, ak ich mám navyše jesť z papierovej tácky rukami v mraze. Takže ostáva držať palce, aby aj o rok sme postrehli ďalsiš pozitívne zmeny.

/foto: Roman Millan/
/foto: Roman Millan/

Roman Millan

Fotoreportáže ze slovenských lyžařských středisek od Romana Millana
Roman Millan

Náš spolupracovník přináší sérii článků ze svých návštev lyžařských středisek, ve kterých uvádí i své hodnocení poskytovaných služeb. Spousta hezkých fotografií!